1. Gün:
İzmir, Turgutlu, Salihli, Kula, Uşak, Afyon, Sungurlu
Saat 17.00 ’da ÜÇKUYULAR (Benzin İstasyonları Karşısı), Saat: 17.30 ’de ÜÇYOL (Otobüs Ofisleri Önü), 17.45 ’de LOZAN MEYDANI (Fuar Kapısı Önü), 18.00 ’da BAYRAKLI (Bayraklı Üst Geçit Duraklar Önü), 18.15 ’de KARŞIYAKA ANIT (Karşıyaka Anıt Karşısı), 18.20 ’da KARŞIYAKA YUNUSLAR (Yunuslar Karşısı Mavi Kule Önü), 18.30 ’de MAVİŞEHİR (Mavişehir Ege Park Önü), 19.00 ‘da BORNOVA (Ege Üniversitesi Eğitim Kampüsü Önü) yolcularımızı aldıktan sonra yola çıkıyoruz.
Bu arada bu turumuza güzergah üzeri TURGUTLU, SALİHLİ, KULA, UŞAK, AFYON güzergahlarından yol üzerinden katılabilirsiniz. Gerekli molaları rehberin belirleyeceği noktalarda aldıktan sonra sabah erken saatlerde ÇORUM ‘a ulaşıyoruz.
2. Gün:
Sungurlu, Çorum, Amasya, Samsun, Ordu, Fatsa Termal Konaklama
Sabah kahvaltımızı (ekstra) SUNGURLU ’daki tesislerde alıyor ve Leblebisiyle ünlü kentimiz ÇORUM ’da; leblebi alışverişi yaptıktan sonra ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA ’ya ulaşıyoruz.
Yeşilırmak’ın iki yanına kurulmuş Millî Mücadele yıllarında önemli olaylara ev sahipliği yapmış AMASYA girişinde hüzünlü biten bir aşk hikâyesi ile bizleri karşılıyor. Efsaneye göre; Ferhat’ın Şirin’i için azimle deldiği dağın eteğindeki SU KANALLARI ’nı görüyor ve ARKEOLOJİ MÜZESİ ’ne gidiyor, dünyaca ünlü mumyaları görüyoruz.
Daha sonra Bizlere harika anlar yaşatacak ŞEHR-i AMASYA (MİNYATÜR MÜZESİ) ’nin ardından kente can veren Yeşilırmak ve görevini tamamlasa da hala kente görsel anlamda hizmet vermeye devam eden vefalı değirmenlerin eşliğinde ŞEHZADELER YOLU ’nda yürüyüşümüze başlıyoruz. ALÇAK KÖPRÜ ’yü, HELKIS KÖPRÜSÜ ’nü, KRAL MEZARLARI ’nı, HARŞENA KALESİ ’ni, KIZLAR SARAYI ve YALIBOYU EVLERİ ’ni görerek ŞEHZADELER MÜZESİ ’ni ziyaret ediyoruz.
Ardından BİMARHANE ’yi (Tıp Müzesi) ve SARAYDÜZÜ KIŞLA BİNASI ’nı görerek doyamadığımız şehir AMASYA ’dan ayrılarak SAMSUN ’a doğru hareket ediyoruz.
Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılan; şehrin simgesi haline gelen ATATÜRK HEYKELİ’ne ulaşarak, hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra İLKADIM ANITI ‘na gidiyoruz. Ardından Atamızı İstanbul ‘dan Samsun ‘a getiren gemi olarak bilinen ve tarihimizde önemli yeri olan BANDIRMA VAPURU ‘nu görüyor ve kente veda ediyoruz. Sonrasında Çarşamba, Terme, Ünye üzerinden FATSA ’ya ulaşarak otelimize yerleşiyoruz.
Akşam yemeği saatlerine kadar otelin termal havuzundan ve spa hizmetlerinden faydalanabiliriz. Akşam yemeği ve konaklama FATSA ‘daki TERMAL otelimizde.
3. Gün:
Ordu, Giresun, Trabzon, Sürmene, Bıçak Alışverişi, Of, Çay Fabrikası, Uzungöl, Dursun Ali İnan Müzesi, Rize Bezi, Çamlıhemşin, Fırtına Deresi, Zipline, Rafting, Zilkale ve Ayder Köyleri, Palovit Şelalesi,Gelin Tülü Şelalesi, Ayder Yaylası Merkez Konaklama
Sabah kahvaltımızı otelimizde aldıktan sonra, ORDU, TİREBOLU, GÖRELE, EYNESİL, AKÇAABAT, TRABZON, OF takip ederek, SÜRMENE ‘ye ulaşıyoruz. Ustasından bıçağın yapılış hikayesini dinleyip, alışverişlerimiz ve ihtiyaçlarımız için yapacağımız molanın ardından ÇAY FABRİKASI ’na gidiyoruz. Fabrikada yapraktan pakete giden yolculuğunu dinlerken, çaylarımızı yudumluyoruz.
Ardından yaklaşık 1090 mt yükseklikteki etrafı tamamen çam ormanlarıyla kaplı vadinin tam ortasında bulunan UZUNGÖL YAYLASI için hareket ediyoruz.
Karadeniz’in turizme açılan ilk yaylasında, bu konuda öncülük etmiş kişilerden birisi olan DURSUN ALİ İNAN tarafından yaptırılmış, 4000 metre kare alana kurulu, üç ana bölümden oluşan müzede, yöresel mimariye bağlı kalınarak yapılan ahşap Uzungöl evi, Dursun Ali İnan’ın otuz yıldır topladığı yöresel - arkeolojik eserler ve doğadan topladığı ağaç köklerinden yaptığı heykeller ve mobilyalar ile Uzungöl ’ün tarihi, kültürü, coğrafyası, faunası, florası, sosyal yaşamı anlatan UZUNGÖL DURSUN ALİ İNAN MÜZESİ ‘ni gezme şansını da yakalıyoruz.
Büyüleyici manzarasına tanıklık edeceğimiz minik yürüyüşün ardından UZUNGÖL ‘e veda ediyoruz. Bir tarafta Karadeniz, diğer tarafta Doğu Karadeniz Dağları ’nın eteklerine kurulmuş yerleşimleri geçerken fındık ve çaylıklarda çalışan Karadeniz İnsanı ’nın çalışkanlığına ve günlük yaşamına şahitlik ediyoruz.
Ardından yolumuz üzerinde GÜNDOĞDU ’da hem ihtiyaçlarımızı karşılamak hem de alışveriş yapmak için mola veriyoruz.
Ünlü RİZE BEZİ ‘ni yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Rivayete göre; Mitolojide “Tanrı’nın kendine ayırdığı topraklar” diye geçen Fırtına’dan başlayıp Kaf Dağı’na kadar devam eden Colchis bölgesinin de içinde bulunduğu vadiye giriş yapıyoruz. Ardeşen yolunu takip ediyor; Hala, Palovit, Elevit ve Tunca dereleri ile beslenen ünlü FIRTINA VADİSİ ’nin etkileyici manzarasına tanıklık ediyoruz.
Dileyen konuklarımızla minibüslerle (EKSTRA TUR: Ayder Üst Yayla Turu) vadinin gizemli güzelliğini keşfe çıkıyoruz. KONAKLAR MAHALLESİ ’nde bölgenin en eski “TAŞ KONAK” larını da görüntüledikten sonra, ekran başında bizleri doğası ile büyüleyen SEVDALUK dizisinin çekimlerinin de yapıldığı köye gidiyoruz.
Yine bölgenin en eski taş köprülerinden ÇİNÇİVA KÖPRÜSÜ (ŞENYUVA KÖPRÜSÜ) ‘nü görüyor, doğanın güzelliğine, Fırtına’nın sesine şahitlik ediyoruz.
Daha sonra yeryüzündeki cenneti keşfe devam ediyor ve ZİL KALE ’ye doğru vadide ilerliyoruz. Kale hakkında bilgi aldıktan sonra bu kez cennetten gelen sese kulak veriyor; önce PALOVİT ŞELALESİ ’ni görmeye gidiyoruz.
Sonrasında Karadeniz’in yaşayan köylerini, girişinden itibaren bizleri gülümseten ve şaşırtan tabelalarından, Karadeniz insanının zekasına, orijinal SERENDER (Nayla) ’lerinden KARAYEMİŞ ’lerine kadar vadiyi ve uzaktan görünen köyleri keyifle izliyoruz. Dileyen konuklarımız ise FIRTINA DERESİ ’nin en keyifli aktivitelerinden (ekstra aktivite) ZİPLİNE ve RAFTİNG aktiviteleriyle vakitlerini eğlenceli bir hale getirebilirler.
Ardından Karadeniz Yaylaları içerisinde en şen ve keyiflisi AYDER YAYLASI ‘na ulaşıyoruz.
Kaçkar Dağları’nın eteğinde her zaman yeşil kalan ladin ve çam ağaçlarının, sarıdan kırmızıya dönüşen gürgen, kayın ve köknar ormanlarının arasında KONAKLAMAK ayrıcalığına bizler de ortak oluyoruz. Bir Karadeniz turuna çıkmanın en büyük ayrıcalıklarından birisi de AYDER YAYLASI ‘nda konaklamak ve AYDER YAYLASI ‘nda uyanmaktır.
Akşam yemeğimizde horon eşliğinde Karadeniz ‘e özel bir akşam yaşayacağız.
Geceleme AYDER YAYLASI ‘ndaki otelimizde.
4. Gün:
Ayder Yaylası, Gürcistan Batum Turu veya Arhavi Mençuna Şelalesi Turu, Zigana Yaylası
Sabah kahvaltımızı yayladaki otelimizde alıp, GELİN TÜLÜ ŞELALESİ ’ni görüntüleyip kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra AYDER ’e veda ediyoruz. Dileyen misafirlerimiz ile birlikte (ekstra) Gürcistan Batum Turu ‘na çıkıyoruz.
(EKSTRA TUR Opsiyon-1: Gürcistan Batum Turu. Sarp Sınır Kapısı’nı geçerek GÜRCİSTAN ’ın ADJARA Bölgesi’nin başkenti olan BATUM ’a geçiş yapıyoruz. Önce sınırın bu yanındaki SARPI ’yi ardından Gürcistan Lazlarının yaşadığı KVARİATİ köyünü geçiyoruz. Evlenecek çiftlere şans getirdiğine inanılan SAINT ANDREW HEYKELİ ’ni ve Şelalesi’ni selamlayarak GONIO Sahillerine ulaşıyoruz.
Roma Dönemi’nde inşası gerçekleştirilen, yapıldığı dönemden bu yana pek çok kez el değiştiren GONIO KALESİ ’ni panoramik olarak görerek ülkemiz topraklarından doğan ÇORUH NEHRİ ’nin üzerinden geçiyoruz. ARDAGANİ GÖLÜ ’ne ulaşıyoruz. Akşamları suyun ışık ve müzikle buluştuğu parktan BATUM ADALET SARAYI ’nı görüyoruz.
Ters süt şişesi şeklinde yapılan yapıyı (sütün saflığının temizliğinin, dürüstlüğün simgesi olması sebebiyle) görerek panoramik şehir turumuza devam ediyoruz. 6 MAYIS PARKI ve Yunus Gösterilerinin yapıldığı DOLPHINARIUM ’u geçerek BATUM Liman’a ulaşıyoruz. Aracımızdan inerek Batum’un manolya ağaçlarıyla süslü caddelerinde yürüyüşümüze başlıyoruz. Hüzünlü bir aşk hikayesini rehberimizden dinlerken bizler de ALİ VE NİNO HEYKELİ ’ni görüntülüyoruz.
Ardından ilk kez 1863 de Osmanlı zamanında yapılan BATUM FENER KULESİ’ni, Gürcü alfabesini ve insanın özgürlüğünü temsil eden ALFABE KULESİ ’ni, FERRİS WHEEL ’i, ayakta kalmayı başaran ORTA CAMİ ’yi ve İzmir Saat Kulesi’nin benzeri CHACHA KULESİ ’ni görüntüledikten sonra BATUM BULVARI ’na gidiyor ve sahile doğru yürüyoruz.
BATUM PIER ’den şehrin silüetini ve sahili izliyor, bambuların, heykellerin süslediği bulvarın hareketliliğine bizler de ortak oluyoruz. Ardından TİYATRO MEYDANI ’na gidiyoruz. POSEIDON HEYKELİ ’nde alacağımız hatıra karemiz sonrası BATUM ’un idare merkezini oluşturan binalarını geçerek AVRUPA MEYDANI ’na ulaşıyoruz.
MEDEA HEYKELİ, ASTRONOMİ SAATİ ’nin güzelliği karşısında büyülenirken yürüyüşümüzü bu kez de KUTAISI Caddesi yönünde sürdürüyoruz. ST. NİCOLAS KİLİSESİ, PİAZZA MEYDANI ile turumuzu sonlandırıyoruz.
(EKSTRA TUR Opsiyon-2: Mençuna Şelalesi. Doğu Karadeniz’in en güzel şelalelerinden olan MENÇUNA ŞELALESİ ’ne gidiyoruz. Yürüyüş ve tırmanışın ardından turumuzu rehberimiz eşliğinde sonlandırıyoruz. Gerek Mençuna gerekse Çifte Köprüler ‘deki fotoğraflarımızı anılarımıza ekledikten sonra tur aramızdaki yerimizi alıp yol çıkıyoruz.
Mençuna gezimizden hemen sonra Zigana Dağı Yayla Tesisi ‘ndeki otelimize doğru yolculuğumuz devam ediyor. Geceleme Zigana’daki otelimizde.
Opsiyon-1: Ülkemizde ve Dünya’daki Covid-19 tedbirleri gereğince Gürcistan Sınır Kapısı’nda giriş ve çıkışlarda zorlayıcı bir sebep oluşmazsa öncelikli olarak Batum Turu seçeneğini gerçekleştireceğiz. Batum Turu yaparsak Batum ‘dan geç döneceğimiz için Zigana Dağı Yayla Tesisi ‘ndeki akşam yemeğine yetişemeyeceğiz o nedenle o gün Akşam yemeği seçeneğini ekstra Gürcü Gecesi eğlencesi olarak değerlendirebilirsiniz.
Opsiyon-2: Eğer ki Batum Turu gerçekleştirmeye bir engel oluşursa alternatif olarak Arhavi bölgesindeki ismiyle meşhur olmuş en özel şelalelerden birisi olan Mençuna Şelalesi turunu gerçekleştireceğiz. Bu turu gerçekleştirirsek sonrasında Zigana Dağı Yayla Tesisi ’ne ulaşarak, otelimize yerleşerek akşam yemeğimizi alacağız.
5. Gün:
Zigana Dağı, Maçka, Sümela Manastırı, Trabzon, Akçaabat, Vakfıkebir, Tirebolu, Giresun, Ordu, Boztepe Teleferik, Samsun
Maçka yolları taşlı!..” diyor ve yönümüzü MAÇKA ’ya çeviriyoruz. Karadeniz’in özgün bitki örtüsüyle büyülendiğimiz muhteşem doğasının eşliğinde, yeni yollarında ilerlerken COŞANDERE ’nin can verdiği ALTINDERE MİLLİ PARKI ’na hayran oluyoruz.
Ardından hem tarihi hem de doğasıyla bizi şaşırtacak dünyaca ünlü SÜMELA MANASTIRI ’na ulaşıyoruz. Bu keyifli ziyaret ediyoruz. Sonrasında TRABZON için hareket ediyoruz.
Soğuksu semtinde ATATÜRK KÖŞKÜ ’nü ziyaret ettikten sonra, AKÇAABAT ’da yöreye özgü KÖFTE ve LAZ BÖREĞİ ’nin tadına bakma fırsatı yakalayacağımız keyifli bir yemek alıyoruz. Ardından VAKFIKEBİR, TİREBOLU üzerinden GİRESUN ’a ulaşıyoruz.
FINDIK FABRSİKASI ’nda sunum ve ihtiyaç molası sonrası, ORDU ‘ya ulaşarak, şehri ve Karadeniz ‘in kıyılarını boylu boyunca göreceğimiz ORDU BOZTEPE TELEFERİK ‘i ile BOZTEPE ‘ye çıkıyoruz.
Turumuzun bitiminde SAMSUN ‘a kadar yolculuğumuz sürdürerek, SAMSUN ‘daki otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama SAMSUN ‘daki otelimizde.
Sümela Manastırı T.C.Kültür Bakanlığına bağlı bir ören yeri olup tur programlarının yayınlandığı tarihlerde Restorasyon bilgisi ile yayına alınmıştır. Gezilmesine müsaade edilirse ancak gezilebilecektir. Aksi halde dışarıdan görüntüleyebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
6. Gün:
Samsun, Sinop, Kastamonu, Safranbolu
Sabah kahvaltısını erken saatlerde otelimizde aldıktan sonra BAFRA, GERZE yolu ile ülkemizin en kuzey uç noktasındaki ilimiz SİNOP ‘a ulaşıyor ve doğanın sunduğu güzellikleri keşfe devam ediyoruz.
Bizlere “Hoş geldiniz!” der gibi elinde feneri ile ünlü DİYOJEN HEYKELİ önünde fotoğraf çektirdikten sonra dizilere ev sahipliği yapmış ünlü TARİHİ SİNOP CEZAEVİ ’ni ziyaret ediyoruz. Ardından Sinop şehir merkezi sahillerine ulaşıyor ve SİNOP ’un Ünlü Mantısı ’nı yemek için kısa bir mola veriyoruz.
Yemek sonrası SİNOP 'un en yaygın el sanatlarından olan KOTRACILIK (Gemi maketçiliği) hakkında bilgi alıyor ve dileyen konuklarımızla SİNOP KALESİ ‘ne ait burca çıkıyor, Şehri ve Güzel Karadeniz’i bir de buradan selamladıktan sonra aşağıya iniyor ve aracımıza geçerek sonraki durağımız KASTAMONU için hareket ediyoruz.
Merkezde vereceğimiz kısa fotoğraf molası ile SAAT KULESİ ’ni, ŞERİFE BACI ANITI ‘nı ve TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI ‘nı, KALE ‘yi görüntülüyor ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki SAFRANBOLU ’ya doğru yolumuza devam ediyoruz. İMREN LOKUMLARI ’nda izleyeceğimiz “Safranbolu Tanıtım Sunumu” nun ardından alışveriş için serbest zaman kullanıyor ve SAFRANBOLU ’daki otelimize yerleşiyoruz.
Adının bile bir marka olduğu, Osmanlıdan günümüze bozulmadan gelebilen ve ülkemizin nadide kentlerinden birisi olan SAFRANBOLU atmosferinde konaklama bir ayrıcalıktır.
Akşam yemeği ve konaklama SAFRANBOLU ‘daki otelimizde.
7. Gün:
Safranbolu, Tokatlı Kanyonu, Kristal Teras, Amasra, Bursa, İzmir
Otelimizde alacağımız sabah kahvaltısının ardından ayrılıyor ve SAFRANBOLU ’nun tarih kokan sokaklarında gezmeye başlıyoruz. Bir önceki gün gördüğümüz hareketliliğin aksine sakin ve sessiz henüz uyanmamış çarşısında keyifle ilerliyor, sunumda izlediğimiz; CİNCİ HAN ’ı, HAMAM ’ı, KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİİ ’ni, GÜNEŞ SAATİ ’ni, AKÇASI KANYONU ‘nu, DEMİRCİLER ÇARŞISI ’nı, ARASTASI ’nı, EVLERİ ’ni görüyoruz.
Daha sonra HIDIRLIK TEPESİ ’ne gidiyor ve bu kez de kuşbakışı izliyoruz yapılarını.
Sonrasında Safranbolu’ya veda ederek TOKATLI KANYONU ’na gidiyoruz. Roketatar mermisiyle dahi kırılmayan KRİSTAL TERAS ’ın üzerinden kanyonun vahşi manzarasını izledikten sonra AMASRA ’ya doğru yola çıkıyoruz.
Anadolu’da başka bir örneği olmayan KUŞKAYASI YOL ANITI ’nı görüntülüyor, ESKİ ROMA YOLU ’nun o zamanki halini gözümüzde canlandırıyor ve KİTABE ’lerini gözlemliyoruz.
Ardından zamanı biraz daha ilerletiyor bu kez de BAKACAK TEPESİ ’nde; FATİH SULTAN MEHMET ‘in ilk gördüğünde "Lala! Lala! Çeşm-i Cihan bu mu ola?" (Dünyanın gözleri) dediği anı düşünüyor, o halini hayal ediyor ve bizde anlarımızı fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyoruz.
KÜÇÜK LİMAN ‘da TARİHİ ROMA KÖPRÜSÜ ‘nü ve TAVŞAN ADASI ‘nı gördükten sonra AMASRA KALESİ ‘ni, ÇEKİCİLER ÇARŞISI ’nı geziyor ve Amasra’nın balık ve ünlü salatası ile kendimize ziyafet çekmek için mola veriyoruz. Amastris’in güzel şehrinden ve Karadeniz gezimizin son durağından güzel anılarla ayrılıyor ve İzmir’e doğru yola çıkıyoruz.
Bolu, Sakarya, Bursa yolunu izleyip, gerekli molalardan sonra gece geç saatlerde İzmir ‘e ulaşıyoruz. Bir dahaki GEZİPORT organizasyonunda buluşmak dileğiyle ayrılıyoruz.
|